Qui som

L’Assemblea Popular de Reus: Una experiència pionera al Camp.

L’Assemblea Popular de Reus (AP) neix arran de l’acampada que de maig a juny de 2011 va ocupar la plaça Mercadal de Reus. En aquella explosió d’indignació és re-trobaren diversos col·lectius, i sobretot persones, amb una clar compromís per a la defensa dels drets socials i econòmics. Un compromís que amb el pas dels esdeveniments s’aniria enfortin i alhora definin.

Així és, l’enorme diligència dels poders públics per aprovar a tort i a dret unes indecents retallades ha obligat al conjunt de persones que formen l’AP a articular-se ràpidament, a autoorganitzar-se per promoure una resposta al carrer, mitjançant principalment la conscienciació i mobilització popular. En aquest sentit seria oportú recordar les manifestacions del 18 de juny i del 15 d’octubre de 2011 a Reus contra les retallades que aplegaren al voltant d’un miler de persones, la concentració de 150 persones el 29 de setembre al Mercadal per pressionar per una nova vaga general, la concentració contra els ajuts públics a la trobada integrista i catòlica de Madrid amb la que col·laborà l’ajuntament de Reus el passat juliol, una original marxa fúnebre per denunciar la mort de la sanitat pública també el passat estiu, la concentració itinerant davant dels locals del PP, UDC i CDC del 2 de març en protesta per la reforma laboral, nombroses accions visuals de denúncia al sistema capitalista com una ruta pels bancs demanant el vots pels banquers en les eleccions del passat 20 de novembre, així com una seguit d’activitats informatives sobre la llei electoral i la política més enllà de les eleccions al Camp.

Aquest frenètic ritme de mobilitzacions és sens dubte, excepcional en la història dels moviments socials de Reus i del Camp. I no només quantitativament sinó també qualitativament. Tot i la heterogenietat de la gent de l’acampada, mica en mica, i fruit d’un gran treball de debat, reflexió i empatia, s’ha anat consolidant un consens que cohesiona i consolida aquest treball conjunt, aquesta unió de forces que representa l’AP. Quan parlem d’aquest mínim comú denominador, parlem de municipalisme, anticapitalisme i assemblearisme. És a dir, en voler actuar i incidir prioritàriament en l’àmbit i les lluites locals, en mostrar un rebuig clar i directe contra el sistema econòmic imperant -entenem que el capitalisme no està en crisi, sinó que és crisi-, i a partir d’uns debats de base, directes i realment democràtics promoure l’autoorganització de la població en tots els àmbits possibles -per barris, estudis, feina, afectades per l’hipoteca, aturades, etc- per articular una resposta forta basada en la mobilització i en la confrontació d’uns interessos antagònics -els de les classes popular enfront els d’una minoria cada cop més minoritària, autoritària i explotadora.

Aquest model de coordinació no és ni de bon tros original de Reus. Aquesta aposta ja porta donant fruits a les viles i barris de l’àrea metropolitana de Barcelona. Així és com des del barri de Sants a Sabadell, passant per Viladecans, hi ha fortament consolidades unes Assemblees que sota diverses denominacions i principis més o menys semblants als exposats ajunten i coordinen tot un seguit de lluites populars. Una d’aquestes, en part coberta pels mitjans de comunciació, ha estat la lluita contra els desnonaments. A Reus, l’AP, també comença a treballar aquesta problemàtica. Més enllà d’aquest apunt, volem posar de relleu que Reus també forma part d’aquesta resurrecció d’una societat que donaven per atomitzada, alienada i apolítica. Reus de fet, és mostra novament a l’avantguarda de l’autoorganització popular del Camp. En sintonia amb aquesta afirmació cal remarcar el caràcter pioner d’aquesta experiència. Aquest fet si bé ens fa més responsables, també ens hauria de fer sentir orgulloses. Hem pres consciència de que juntes podem fer més que per separat i esperem que la creixent coordinació entre Assemblees, com aquesta de Reus, s’anirà imposant com una realitat institucional paral·lela i ,sense embuts, clarament revolucionària.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s