2n Cicle de cinema crític de l’Assemblea Popular de Reus, tots els dilluns de maig al vespre

Posted: Mai 4, 2013 in Uncategorized

Dilluns 6 de maig, Taverna Despertaferro, 20.30h.
“Inside Job”, de Charles H. Ferguson (EEUU 2010).

Inside job exposa la terrible veritat sobre la crisi econòmica de 2008. L’ensorrament financer a nivell mundial ha suposat més de 20 bilions de dòlars en pèrdues i, com a resultat, milions de persones han perdut les seves cases i llocs de treball.
A través d’una extensa investigació i d’entrevistes amb respectats experts financers, polítics i periodistes, aquest documental exposa l’auge d’una indústria deshonesta i revela les corrosives relacions que han corromput als polítics, al reglament regulador i als acadèmics.
Dedica la seva introducció a la crisi financera a Islàndia de 2008 i 2009, continuant amb l’exposició de les causes de crisi mundial i acabant amb un diagnòstic de la situació actual, concloent que és insignificant el que s’ha fet durant l’administració de Barack Obama.
Se centra en els canvis de la indústria financera en les dècades passades que han dut a la crisi, els moviments polítics cap a la desregulació, i com l’evolució d’àmbits financers complexos com el mercat de derivats van permetre grans increments en el risc financer adoptat, al permetre eludir les regulacions que tenien com fi controlar el risc sistèmic. Al descriure el desenvolupament de la crisi, la cinta també examina el conflicte d’interessos del sector financer, suggerint que es tracta d’una pràctica que en moltes ocasions s’oculta al públic. També indica que aquests conflictes pertoquen a les agència de qualificació de risc el mateix que als acadèmics que són pagats com consultors sense informar referent a això en els seus assajos, enfosquint i exacerbant la situació que va conduir a la crisi.

Dilluns 13 de maig, Bar Campus, 20.30h.
“En el mundo a cada rato”, de
diversos directors (Espanya 2004).

“En el mundo a cada rato” és una pel·lícula formada per cinc curtmetratges, una esperançadora mirada sobre els drets dels nens i les nenes. A través d’històries protagonitzades per nens i nenes, cinc directors mostren la seva visió de les cinc prioritats per les quals UNICEF treballa en tot el món: Educació de les nenes, desenvolupament integrat de la primera infància, immunització, lluita contra el VIH/Sida i protecció de les nenes i nens. Ha estat rodada a Senegal, Perú, l’Índia, Guinea Equatorial i Argentina.
Aquests són els cinc curts que conformen la pel·lícula:
“El secreto mejor guardado” (Durada: 19 minuts – Directora: Patricia Ferreira). Aborda la importància de la lluita contra el VIH/SIDA
“La vida efímera” (Durada: 21 minuts – Director: Pere Joan Ventura). Tracta la immunització com una prioritat.
” Las siete alcantarillas” (Durada: 15 minuts – Directora: Chus Gutiérrez). Toca el tema del desenvolupament integral de la primera infància.
“Hijas de Betlem” (Durada: 26 minuts – Director: Javier Corcuera). Aborda la importància de la protecció de la infància i de proporcionar un entorn segur.
” Binta y la gran idea” (Durada: 30 minuts – Director: Javier Fesser). Ressalta la importància de l’educació de les nenes.

Dilluns 20 de maig, Taverna Despertaferro, 20.30h.
“Malcolm X”, de Spike Lee (EEUU 1992).

Malcolm X, de nom Malcolm Little (1925–1965) va néixer a Omaha (Nebraska). El seu pare, ministre baptista, va morir sent ell nen, i la seva mare va acabar en un psiquiàtric quan el Ku Klux Klan va incendiar la seva casa. Després de ser rebutjat per l’exèrcit, va caure en la delinqüència i va anar a parar a la presó. Allí es va convertir a l’Islam i va canviar radicalment la seva vida, convertint-se aviat en un carismàtic líder del moviment d’alliberament de la comunitat afroamericana dels EEUU i un valent defensor dels seus drets.
Si bé el moviment pels drets civils lluitava contra la segregació racial, Malcolm X estava a favor de la completa separació dels afroamericans dels blancs. La Nació de l’Islam, organització religiosa i política a la qual va pertànyer, va proposar la creació d’un país per a les persones negres en el sud d’Estats Units com una mesura provisional fins que els afroamericans poguessin retornar a Àfrica. Malcolm X també va rebutjar l’estratègia del moviment dels drets civils de la no violència i en el seu lloc va recomanar a la gent negra usar qualsevol mitjà necessari per a protegir-se a si mateixos.

Dilluns 27 de maig, Bar Campus, 20.30h.
“El Odio”, de
Mathieu Kassovitz (França 1995).

Un grup d’habitants d’un barri marginal de la perifèria de Paris, que entre els seus molts problemes, tenen el de despertar-se cada matí en estat de setge. A l’inici de la pel·lícula els joves del barri de Les Muguets s’han passat tota la nit enfrontant-se amb la policia.
Per què? Perquè un jove de 16 anys es troba a les portes de la mort després d’haver estat brutalment apallissat durant un interrogatori a la comissaria de policia. Un cas més de brutalitat policial i de la revolta consegüent. Entre aquests joves cecs d’odi, es troben els tres protagonistes: Hubert (negre), Saïd (àrab) i Vinz (jueu).
Junts viuran el dia més important de la seva vida. 24 hores en la vida dels suburbis i els joves que en ells habiten. 24 hores per a trobar una solució contra l’odi que guarden ambdues parts cap a l’altra. Perquè si matar un policia amb la seva pròpia arma no és la solució, quina és?
Una crònica de la banlieue francesa, uns barris perifèrics on avui en dia, 18 anys després de ser rodada “El Odio”, no sembla que les coses hagin canviat gaire.

img127

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s