Cròniques del 1r de Maig 2012 a Reus

Posted: Mai 1, 2012 in Uncategorized

– Reus reclama la vigència de la lluita obrera de l’1 de Maig

Avui al migdia, a les Peixateries Velles de Reus, l’Assemblea Popular de Reus ha realitzat una concentració i un vermut popular, on han participat dues-centes persones, en commemoració del Dia Internacional dels Treballadors i Treballadores. L’acte ha tingut un alta càrrega històrica. En primer lloc, amb la realització d’una performance, recreant l’assassinat dels quatre obrers de Chicago, l’1 de Maig de 1886. I, posteriorment, homenatjant les figures de Cipariano Martos Jiménez i Joan Garcia Oliver. Ambdós recordatoris, amb l’objectiu de reclamar que la vigència de la lluita dels treballadors i treballadores continua més viva que mai en la conjuntura de crisi actual. I, que la única forma de garantir els drets i les llibertats aconseguides al llarg de la història, és sortir al carrer.

L’acte commemoratiu de l’1 de Maig a la capital del Baix Camp, s’ha iniciat amb una performance que ha recreat la història de l’efemèride que serveix arreu del món per commemorar el Dia Internacional dels Treballadors i Treballadores. Els quatre màrtirs de Chicago han estat presents a la plaça, on dues persones caracteritzades com a Mariano Rajoy i Artur Mas n’han estat els seus botxins. Durant la representació, una persona ha anat narrant els fets succeïts a Chicago l’any 1886 arran de la convocatòria d’una vaga general.

Un cop finalitzada la representació teatral ha arribat l’hora dels parlaments. En primer lloc, ha intervingut Joan Navais, el qual ha explicat el significat històric de l’1 de Maig, i ha realitzat un recorregut pels diferents segles de lluita dels treballadors i treballadores a nivell mundial, nacional i local. Entre d’altres, ha destacat l’efemèride del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, així com la primera celebració de l’1 de Maig a Reus, que consistí en una vaga general que s’allargà fins a dues setmanes. Continuant amb la càrrega històrica de l’acte, David Vidal i Jordi Martí, han recordat les figures de Joan Garcia Oliver i Cipriano Martos Jiménez, l’última víctima del franquisme a Reus l’any 1973. Vidal, ha recordat que Martos va morir a l’actual comissaria de la Guardia Civil de Reus i que el seu cos va ser enterrat en secret. També ha explicat que des de la CUP s’ha instat a l’Ajuntament a reconèixer a Cipriano i a Garcia Oliver, per recuperar la memòria històrica de la ciutat de Reus que ha estat amagat per la burgesia. En aquesta línia, Martí ha pres el relleu per denunciar que Garcia Oliver ha estat el reusenc més important de la història, i ha denunciat que personatges com Joan Prim i Prats siguin homenatjats per la ciutat enfront l’oblit a la figura de Garcia Oliver.

Per tancar els parlaments, Joan Rosich de la CGT, ha parlat en nom de l’Assemblea Popular de Reus per reclamar que els reusencs i reusenques continuïn sortint al carrer en la línia de les darreres convocatòries, ja que creu “que s’està produint un avanç en la mobilització de la ciutadania que cal seguir demostrant el dia 1 de Maig i a la manifestació del proper 12 de maig”. Anunciava així, la convocatòria que es farà a nivell mundial el proper dissabte 12 de maig, per commemorar el primer aniversari de les acampades.

Abans de donar per tancat l’acte, i iniciar el vermut popular, s’ha aprofitat per convocar als reusencs i reusenques a participar en la manifestació d’aquest vespre a Tarragona, en el bloc anticapitalista.

Pobleviu
http://pobleviu.cat/2012/05/01/reus-reclama-la-vigencia-de-la-lluita-obrera-de-l1-de-maig/

– Unes 300 persones es concentren a les Peixateries Velles contra les retallades socials

Al voltant de 300 persones s’han concentrat aquest 1 de maig, al matí, a les Peixateries Velles, per protestar contra la reforma laboral, les retallades i el pacte social, en un acte organitzat pels diversos sindicats. En una jornada reivindicativa, s’ha recreat la història dels martirs de Chicago, els sindicalistes que van ser executats als Estats Units per la seva participació en els dies de lluita per aconseguir la jornada laboral de vuit hores. La vaga es va iniciar l’1 de maig de 1886 i el seu punt més efervescent es va assolir quatre dies després, el 4 de maig, amb la Revolta de Haymarket.

Reus Digital
http://www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=25000

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s